PISMO DO JM REKTORA ws. STAWKI ZA GODZINY PONADWYMIAROWE

Z wiązek Nauczycielstwa Polskiego

w Uniwersytecie Mikołaja Kopernika

Toruń, 24 września 2020r.

Ldz. ZNP – 36/2020

JM Rektor UMK
                                                                                      Prof. dr hab. Andrzej Sokala

Wielce Szanowny Panie Rektorze!

W nawiązaniu do zaistniałej w minionym roku akademickim sytuacji związanej z obniżeniem stawki za godzinę ponadwymiarową pracownikom zatrudnionym w naszej Uczelni na stanowisku asystenta (wcześniej: starszego wykładowcy) do 45 zł, zwracamy się z uprzejmą prośbą o rozważenie możliwości ustanowienia tej stawki na poziomie 69 zł. W roku akademickim 2019/2020 została już ta kwestia uregulowana w sposób satysfakcjonujący. Byli starsi wykładowcy otrzymali wyrównanie, tzn. różnicę wynikającą z obniżenia stawki, w formie dodatku zadaniowego. Mamy nadzieję, że również u progu rozpoczynającego się 2020/2021 roku akademickiego Pan Rektor zechce uwzględniając poniższe podjąć korzystną dla pracowników decyzję.

Pragniemy przede wszystkim mocno podkreślić, że asystenci to głównie pracownicy z wieloletnim stażem pracy, doświadczeni, ale i nieustannie podnoszący swoje kwalifikacje zawodowe, bardzo zaangażowani w działalność organizacyjną na rzecz Uczelni i swoich jednostek. Aktualnie jednak asystent oraz instruktor czy lektor rozpoczynający pracę,  mają identyczną (w wysokości 45 zł) stawkę za godzinę ponadwymiarową. Należałoby także zwrócić uwagę na niewielką różnicę w wynagrodzeniu zasadniczym, które dla lektora wynosi 3205zł, a dla asystenta niewiele więcej: 3400. Może warto zadbać o to, by w stawce za godzinę ponadwymiarową uwzględnione zostało doświadczenie zawodowe, staż pracy, kwalifikacje zawodowe.

Ponadto przed nami wyjątkowy, naznaczony zrozumiałą koniecznością zdalnej edukacji rok akademicki. Dla nauczycieli to nowe wyzwanie, wymagające dodatkowego zaangażowania i zdobywania szczególnych, związanych z metodami kształcenia na odległość umiejętnościami. Jesteśmy przekonani, że w takich okolicznościach wyższa stawka za godziny ponadwymiarowe byłaby w pełni uzasadniona.

Uprzejmie prosimy o pozytywne ustosunkowanie się do naszej prośby.