Wycieczka po Roztoczu i Lubelszczyźnie

W dniach od 29-04-2005 do 04-05-2005 zarząd zorganizował wycieczkę po Wyżynie Lubelskiej i Roztoczu z jednodniową wizytą we Lwowie. Uczestnicy wycieczki mieli okazje zwiedzić Puławy i pospacerować po parku w Puławach, gdzie odwiedzili Świątynię Sybilli i Dom Gotycki. Odwiedzili Kazimierz Dolny, gdzie podziwiali Kamienicę Przybyłów, Kościół Farny i Górę Trzech Krzyży, a w Nałęczowie zwiedzili zespół pałacowo-zdrojowy. Uczestnicy wycieczki mieli okazję podziwiać pięknie utrzymany, zabytkowy pałac w Kozłówce. Przy okazji pobytu w Kozłówce odwiedzili również Muzeum Socjalizmu.

Potem wycieczka skierowała się do Lublina, gdzie zwiedzano Rynek Starego Miasta, Bramę Krakowską, katedrę oraz zamek, gdzie podziwiano oryginalny obraz króla Jagiełły w Kaplicy Trójcy Świętej. Kolejnym punktem wycieczki było zwiedzenie Majdanka. W Chełmnie podziwiano podziemne chodniki wyryte w kredzie podczas jej wydobywania. Podziwiano również zespól katedralny i klasztorny na Górze Chełmskiej. W czasie pobytu w Zamościu podziwiano renesansowy układ urbanistyczny miasta, ratusz i kamienicę z podcieniami, Pałac Zamojskich i katedrę.

W godzinach wieczornych uczestnicy wysłuchali koncertu, którego głównym punktem programu był występ Alicji Majewskiej przy akompaniamencie Włodzimierza Korcza.

We Lwowie głównym punktem programu było zwiedzanie Cmentarza Łyczakowskiego i Orląt Lwowskich, Starego Miasta, Teatru, Opery i Baletu, a w szczególności cerkwi greckokatolickiej św. Jerzego.

W Sandomierzu podziwiano ratusz, Bramę Opatowską, kościół św. Jakuba, bazylikę i wąwóz Królowej Jadwigi. Z uwagą obejrzano również ceremonię pasowania na strażników miejskich miasta Sandomierza, które odbyło się na rynku. Dużą atrakcją był także pobyt wraz z noclegiem w zamku w Czyżowie Szlacheckim.