Stanowisko związków zawodowych na temat informacji udzielonych Gazecie Pomorskiej i Nowościom dot. wysokości wynagrodzeń pracowników UMK w Toruniu (w części toruńskiej i bydgoskiej)

Toruń-Bydgoszcz, dnia 10 marca 2022 r.

Organizacje Związkowe działające
w Uniwersytecie Mikołaja Kopernika w Toruniu

JM Rektor
                                                                                                  Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu
                                                                                                   prof. dr hab. Andrzej Sokala

Szanowny Panie Rektorze

W nawiązaniu do bulwersujących informacji na temat wysokości wynagrodzeń pracowników UMK w Toruniu (w części toruńskiej i bydgoskiej), udzielonych Gazecie Pomorskiej i Nowościom przez Panią dr Ewę Walusiak—Bednarek z Biura Prasowego UMK w Toruniu, wyrażamy zdecydowany protest przeciwko wprowadzaniu opinii publicznej w błąd poprzez zastosowanie wartości średniej płac brutto dla poszczególnych grup pracowniczych zamiast wartości modalnej, która wskazuje wartość najczęściej występującą w danej grupie. Ponadto, w informacji prasowej nie podano części składowych płac, takich jak dodatki funkcyjne, zadaniowe, wypłaty z grantów, dodatkowe wynagrodzenia roczne, nagrody i inne, które mają istotny wpływ na wysokość płac. Informacja podana do prasy nie odzwierciedla rzeczywistych zasadniczych wynagrodzeń brutto pracowników Uniwersytetu i ośmiesza organizacje związkowe, które bezskutecznie domagają się wzrostu wynagrodzeń dla pracowników sektora szkolnictwa wyższego.

W związku z powyższym domagamy się:

1. Udzielenia w trybie pilnym informacji dotyczącej aktualnych wysokości wynagrodzeń zasadniczych brutto – wartości modalnej – dla wszystkich grup pracowniczych Uniwersytetu;

2. Udzielenia w trybie pilnym informacji dotyczącej aktualnych wysokości wynagrodzeń wraz ze wszystkimi dodatkami (stażowymi, funkcyjnymi, zadaniowymi i premią, itp.) pracowników Uczelni z podziałem na poszczególne komórki organizacyjne, podziałem na stanowiska i płeć – w obu częściach Uczelni – bydgoskiej i toruńskiej; nadmieniamy, że wcześniej bezskutecznie zwracaliśmy się o te dane;

3. Udzielenia w trybie pilnym informacji, czy przewidywany jest wzrost kosztów działalności Uczelni ze względu na obecnie panującą inflację;

4. Upublicznienia wynagrodzeń władz rektorskich i administracyjnych, ponieważ UMK w Toruniu jest uczelnią publiczną i mamy prawo do tej informacji.

Stanowczo nie zgadzamy się z tego rodzaju stylem informowania mediów o wysokości wynagrodzeń pracowników Uczelni. Podawana wysokość średniej pensji, jakkolwiek zapewne zgodna ze stanem faktycznym, w najmniejszym stopniu nie odzwierciedla realnego wynagrodzenia, które otrzymują konkretni pracownicy na konkretnych stanowiskach. Tego typu narracja podważa zasadność kontynuowanej przez organizacje związkowe akcji protestacyjnej, która ma na celu skłonienie parlamentu i rządu RP do podjęcia decyzji o zwiększeniu nakładów na szkolnictwo wyższe i naukę. Nie bez znaczenia także dla starań Władz Uczelni o poprawę kondycji finansowej naszej Almae Matris będzie nastawienie opinii publicznej informowanej o niebotycznych zarobkach pracowników Uniwersytetu, którzy w odczuciu społecznym domagają się nieuzasadnionych podwyżek wynagrodzeń, prezentując roszczeniową i naganną postawę. Zapewniamy, że takie głosy już do nas docierają.

W związku z powyższym oczekujemy także pilnego spotkania w przedmiotowej sprawie. W przeciwnym razie zmuszeni będziemy zorganizować spotkanie z przedstawicielami Gazety Pomorskiej i pracownikami UMK, którzy są skłonni ujawnić opinii publicznej swoje miesięczne wynagrodzenia zasadnicze.

W imieniu poniższych związków zawodowych

Komisja Uczelniana NSZZ „Solidarność” przy Uniwersytecie Mikołaja Kopernika w Toruniu

Związek Zawodowy Pracowników

Collegium Medicum im. Ludwika Rydygiera w Bydgoszczy