Pismo organizacji związkowych do JM Rektora UMK w sprawie propozycji zmian w Regulaminie wynagradzania

Toruń-Bydgoszcz, dnia 26 maja 2022 r.

Organizacje Związkowe
działające w Uniwersytecie Mikołaja Kopernika w Toruniu

Prof. dr hab. Andrzej Sokala
                                                                                  JM Rektor
                                                                                               Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu

Szanowny Panie Rektorze.

W odpowiedzi na pismo 90-DO.023.2.2022 z dnia 26 kwietnia 2022 roku informujemy, że Organizacje Związkowe działające w Uniwersytecie Mikołaja Kopernika w Toruniu uzgodniły wspólne stanowisko w sprawie zmian w Regulaminie wynagradzania i w związku z tym

opiniują negatywnie treść proponowanych zmian
w
Regulaminie wynagradzania Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu.

Po analizie propozycji zmian w załącznikach do Regulaminu wynagradzania UMK oraz dołączonych Zestawień dotyczących stałych wynagrodzeń (wynagrodzenia zasadnicze) pracowników Uczelni na podstawie danych za marzec 2022 zastrzeżenia budzą kwestie:

1. Przekazania do akceptacji przez związki zawodowe nie propozycji zmian, a faktycznie wprowadzonych rozwiązań, które nie wynikają bezpośrednio z planu podwyżek w ostatnich latach (7% w części bydgoskiej i 9% w części toruńskiej w 2020 roku i 185,00 zł od 2022 roku).

2. Podwyżki widełek górnych na niektórych stanowiskach są nieproporcjonalnie wysokie.

Analiza stawek wynagrodzenia zasadniczego (aktualnych i proponowanych) oraz aktualnego wynagrodzenia zasadniczego wykazała w niektórych przypadkach przekroczenia maksymalnych stawek uposażenia zasadniczego dla pracowników administracji (stawka maksymalna wynagrodzenia 6.500,00 zł, wynagrodzenie aktualne 12.460,00 zł) i pracowników inżynieryjno-technicznych (stawka maksymalna wynagrodzenia 6.000,00 zł, wynagrodzenie aktualne 6.500,00 zł i 9.310,00 zł). Skoro sytuacja finansowa Uniwersytetu jest na tyle niekorzystna, że w styczniu 2022 roku wynagrodzenia pracowników podniesione zostały o zaledwie 185,00 zł (i to tylko pracownikom, których pensje zasadnicze nie przekraczały 5.000,00 zł), to skąd wzięły się pieniądze na podniesienie widełek górnych pensji zasadniczej w grupie referentów o 1.300,00 zł, starszych kustoszy o 1.500,00 zł, specjalistów o 2.400,00 zł, a starszych specjalistów o 2.200,00 zł? Budzi to podejrzenie o naginanie widełek do „jednego człowieka”, zwłaszcza, gdy porówna się medianę zarobków (wynagrodzenie zasadnicze). W grupie administracji wynosi ona zaledwie 3.785,00 zł, czyli tylko 600,00 zł powyżej dolnej granicy widełek płacowych.

1. Faktycznie wprowadzone rozwiązania nie uwzględniają wniosków wielokrotnie zgłaszanych przez związki zawodowe podczas wcześniejszych konsultacji z władzami Uczelni, w szczególności:

1. Widełki płacowe w ramach poszczególnych grup zaszeregowania pracowników zazębiają się, a dolne widełki płacowe są identyczne.

Przykład 1:

– bibliotekarz 3.100,00 zł – 3.300,00 zł;
– starszy bibliotekarz 3.100,00 zł – 4.100,00 zł;
– kustosz 3.200,00 zł – 4.600,00 zł;

Przykład 2:

–  referent 3.185,00 zł – 4.100,00 zł;
– specjalista 3.185,00 zł – 6.000,00 zł;
– starszy specjalista 3.185,00 zł – 6.200,00 zł.

Przykład 3:

– kustosz archiwalny – obecnie 3.800,00 – 5.000,00 zł

propozycja 4.200,00 – 5.500,00 zł

– starszy archiwista – obecnie 3.200,00 – 3.800,00 zł

propozycja 3.300,00 – 4.200,00 zł

– archiwista – obecnie 2.600,00 – 3.200,00 zł

propozycja 3.200,00 – 3.700,00 zł

1. Istnieje zbyt duża rozpiętość widełek w ramach jednego stopnia zaszeregowania.

Przykład: starszy specjalista 3.185,00 zł – 6.200,00 zł.

1. Ponadto na takich samych stanowiskach w różnych grupach pracowniczych, dla których wymagania kwalifikacyjne są jednakowe, proponowane są różne stawki minimalnego wynagrodzenia zasadniczego. Na przykład:

• referent: obecnie 2.600,00 zł, propozycja 3.185,00 zł; technik, laborant: obecnie 2.600,00 zł, propozycja 2.620,00 zł, bibliotekarz: obecnie 2.600,00 zł, propozycja 3.100,00 zł;

• specjalista: obecnie 2.600,00 zł, propozycja 3.185,00 zł,; specjalista inżynieryjno-techniczny: obecnie 2.600,00 zł, propozycja 2.800,00 zł, archiwista: obecnie 2.600,00 zł, propozycja 3.200,00 zł; starszy bibliotekarz: obecnie 2.600,00 zł, propozycja 3.100,00 zł

• starszy specjalista obecnie 2.700,00 zł, propozycja 3.185,00 zł, starszy specjalista inżynieryjno-techniczny obecnie 2.600,00 zł, propozycja 3.000,00 zł; starszy archiwista obecnie 3.200,00 zł, propozycja 3.300,00 zł; kustosz, kustosz konserwator i restaurator dzieł sztuki: obecnie 2.800,00 zł, propozycja 3.200,00 zł.

• starszy kustosz dyplomowany, starszy dyplomowany konserwator i restaurator dzieł sztuki: obecnie 3.800,00 zł, propozycja 4.200,00 zł, kustosz archiwalny; obecnie 3.800,00 zł, propozycja 4.200,00 zł, główny specjalista inżynieryjno-techniczny; obecnie 4.000,00 zł, propozycja 4.400,00 zł.

Tak skonstruowany regulamin daje duże pole do uznaniowości i nadużyć, a dodatkowo wpływa negatywnie na motywację pracowników do pracy. Zwłaszcza, że odnotowywane są sytuacje, gdy nowo zatrudnieni pracownicy otrzymują wyższe wynagrodzenia niż lojalni wieloletni pracownicy, którzy przyuczają te osoby do pracy. Niesprawiedliwość boli bardziej niż niedobór.

Zanotowaliśmy również sytuacje wymagające natychmiastowej interwencji – wyrównanie wynagrodzeń pracownikom, których wynagrodzenie zasadnicze plasuje się poniżej widełek płacowych w ramach danej grupy zaszeregowania.

Podsumowując, wnioskujemy o ponowne przepracowanie tabel we współpracy ze związkami zawodowymi. Naszymi głównymi postulatami są:

1. Wynagrodzenie zasadnicze na najniższym stopniu zaszeregowania nie powinno być niższe niż płaca minimalna krajowa (prognozowana kwota to 3.350,00 zł od stycznia 2023 r. i 3.500,00 od lipca 2023 r.).

2. Znaczące podwyższenie wynagrodzeń we wszystkich grupach nauczycieli akademickich.

3. Podwyższenie stawki za godzinę ponadwymiarową dla asystentów.

4. Minimalne wynagrodzenie zasadnicze dla tego samego stanowiska w różnych grupach pracowniczych powinno być jednakowe lub zbliżone.

5. Widełki płacowe w ramach poszczególnych grup zaszeregowania pracowników powinny być zróżnicowane, rozdzielne, jeśli nachodzące na siebie to w niewielkim stopniu.

6. Wprowadzenie dla pracowników inżynieryjno-technicznych posiadania stopnia naukowego, jako alternatywnego wariantu liczby lat pracy niezbędnego do awansu zawodowego. Rola tej grupy pracowniczej jest w naszej ocenie coraz istotniejsza z uwagi na wyposażanie jednostek wydziałowych w nowoczesny sprzęt badawczy niezbędny do realizacji grantów naukowych i przynależność Uniwersytetu do krajowych uczelni badawczych.

Komisja Uczelniana NSZZ „Solidarność”

przy Uniwersytecie Mikołaja Kopernika

Związek Zawodowy Pracowników

Collegium Medicum im. Ludwika Rydygiera