Zebrania Zarządu ZNP w UMK – 2001r.

Zebranie Zarządu w dniu 4 grudnia 2001 r.

Na odbytym w dniu 4 grudnia 2001 r posiedzeniu członkowie Zarządu wysłuchali informacji o przebiegu obrad Senatu UMK w dniach 20 października i 27 listopada br. oraz o zebraniu Rady Federacji Związków Nauczycielstwa Polskiego Szkól Wyższych i Nauki, które odbyło się w Warszawie dnia 30 listopada br. Posiedzenie Rady Federacji było głównie poświęcone omówieniu przebiegu podwyżek płac w szkolnictwie wyższym obowiązującym od 1 września br. oraz budżetowi państwa na rok 2002 w dziale szkolnictwo wyższe.

Zarząd zaakceptował działalność związaną z organizacją wyjazdów do opery w Bydgoszczy i wyraził opinię, że można ją zintensyfikować biorąc pod uwagę duże zainteresowanie tymi wyjazdami wśród pracowników UMK.

Informację o posiedzeniu komisji socjalnej UMK z udziałem związków zawodowych, które odbyło się dnia 13 listopada złożył wiceprezes ZNP kol. W. Hahn. Zarząd zaakceptował stanowisko prezentowane przez naszych przedstawicieli na tym posiedzeniu.

Zarząd ustalił, że tradycyjne spotkanie emerytów i rencistów członków ZNP odbędzie się dnia 13 grudnia 2001 r o godz. 1600 w sali 505 w budynku Rektoratu przy ul. Gagarina 11. Postanowiono przygotować skromne upominki dla wszystkich emerytów, które otrzymają w czasie tego spotkania.

W związku ze skargą pracowniczą dotyczącą działalności magazynu UMK powołano zespół trzyosobowy dla rozpatrzenia zasadności skargi i przedstawienia wniosków w tej sprawie.

Zarząd skreślił z listy członków na ich własną prośbę trzy osoby oraz przyjął w poczet członków osiem osób oraz przyznano dwie zapomogi dla złagodzenia trudności finansowych wynikających z wypadków losowych.

Zebranie Zarządu w dniu 8 października 2001 r.

Na zebraniu Zarządu, które odbyło się dnia 8 października br. zapoznano się z decyzją Sądu Okręgowego I Wydział Cywilny z dnia 2 sierpnia 2001 r o wpisaniu do rejestru składu osobowego nowego Zarządu ZNP przy UMK wybranego na Walnym Zebraniu dnia 15 marca 2001 r. Sąd równocześnie dokonał rejestracji zmian w Statucie naszej organizacji uchwalonych na Walnym Zebraniu.

Wysłuchano informacji o planowanych podwyżkach płac w szkolnictwie wyższym w związku z uchwaleniem przez Sejm nowelizacji ustawy o szkolnictwie wyższym. W naszej uczelni JM Rektor prof. dr hab. Jan Kopcewicz spotkał się dwukrotnie z przedstawicielami związków zawodowych dla wypracowania i uzgodnienia zasad podwyżek w Uniwersytecie Mikołaja Kopernika. Zarząd zaakceptował stanowisko Prezesa, jakie zajmował w tej sprawie na tych spotkaniach.

Kol. wiceprezes W. Hahn poinformował członków Zarządu o przebiegu spotkania JM Rektora z pracownikami Uczelni, które odbyło się w Bibliotece z inicjatywy „Solidarności”.

Kol. G. Bocian poinformowała członków Zarządu o pracy Komisji Socjalnej UMK natomiast kol. T. Ziemba–Graczyk omówiła przebieg organizowanej przez ZNP wycieczki do Paryża i Amsterdamu. Zarząd zapoznał się z i zaakceptował rozliczenie finansowe tej wycieczki oraz ocenił bardzo pozytywnie działalność w tym zakresie.

Zarząd wysłuchał również informacji o pracy komisji BHP uczelni. Ostatnio komisja ta zajmowała się ryzykiem zawodowym pracowników technicznych i bezpieczeństwem pracy przy maszynach.

Zarząd przyjął plan pracy na rok akademicki 2001/2002. Główna problematyka działalności Zarządu koncentrować się będzie wokół spraw socjalnych i płacowych oraz imprez kulturalno-turystycznych. Planuje się wspólnie z działem socjalnym UMK dokonanie oceny akcji letniej w listopadzie br. Ponadto postanowiono zorganizować szereg wycieczek w tym zgodnie z życzeniami członków związku do Londynu, Cambridge i Canterbury. Zarząd będzie organizował spotkania z przedstawicielami naszej organizacji w Radach Wydziałów oraz tradycyjne spotkania świąteczno-noworoczne z emerytami i aktywem związku.

Na posiedzeniu przyjęto dalsze dwie osoby w poczet członków naszego związku oraz wysłuchano informacji o odbytym szkoleniu dziekanów i kierowników innych jednostek organizacyjnych naszej Uczelni w Bachotku. Głównym problemem poruszanym na tym szkoleniu to wejście w życie przepisów o zamówieniach publicznych.

Zebranie Zarządu w dniu 29 czerwca 2001 r.

W dniu 29 czerwca 2001 r. zebrani członkowie Zarządu wysłuchali informacji Prezesa z przebiegu posiedzenia Senatu UMK, które odbyło się dnia 19 czerwca br. Ponadto Prezes poinformował o spotkaniach z Rektorem UMK prof. dr. hab. Janem Kopcewiczem i przewodniczącym Komisji Zakładowej Solidarności w sprawach podwyżek płac dla pracowników uczelni. Na spotkaniu tym omawiano również problemy ochrony mienia w UMK w związku z ostatnimi kradzieżami, jakie miały miejsce w naszej uczelni. Rektor UMK prof. Kopcewicz zaprosił prezesa ZNP i przewodniczącego KZ Solidarności na zebranie z dziekanami wszystkich wydziałów. Spotkanie takie odbyło się dnia 11 czerwca br. na którym omawiano sprawy współpracy na szczeblu wydziałów związków zawodowych i władz dziekańskich. Ponadto omówiono problemy płacowe i ochrony mienia.

Zebrani wysłuchali również informacji o posiedzeniu aktywu związkowego w Jachrance, którą złożyli uczestnicy tego posiedzenia kol. prezes B. Żurawski oraz kol. Kol. Barbara Walczak i Teresa Ziemba-Graczyk. W spotkaniu tym udział wzięli minister Edukacji Narodowej prof. Wittbrot, wiceminister Nauki prof. Kozłowska, przewodniczący Sejmowej Komisji Oświaty pos. Zaciura, Prezes ZNP Oświata kol. Broniarz oraz przewodniczący Rady Federacji ZNP Szkół Wyższych i Nauki prof. Z. Cybulski. Główna problematyka obrad dotyczyła nowelizacji ustawy o szkolnictwie wyższym oraz przewidywanej podwyżki płac w naszym resorcie. Koszty podwyżki w roku 2001 szacuje się na 160 ml zł i taką rezerwę celową przewidziano w budżecie państwa.

Następnie wysłuchano informacji o działalności komisji socjalnej oraz o przygotowaniach do organizowanej przez nasz Zarząd wycieczki do Paryża i Amsterdamu.

Zarząd przyznał jednej osobie zapomogę w związku z sytuacją losową oraz przyjął dalszych 8 osób w poczet członków ZNP.

Informacja o posiedzeniu Zarządu w dniu 23 kwietnia 2001 r.

Zebranie Zarządu ZNP w UMK odbyte dnia 23 kwietnia 2001 r. było poświęcone głownie przyjęciu głównych kierunków pracy Związku Nauczycielstwa Polskiego w UMK w nowej kadencji. Postanowiono, że główna uwaga ZNP w najbliższym czasie będzie koncentrować się na problemach związanych z polepszaniem warunków pracy pracowników naszej Uczelni. W dalszym ciągu szczególną uwagę Związek będzie przywiązywał do istotnego wzrostu wynagrodzeńnauczycieli akademickich oraz pozostałych pracowników naszego Uniwersytetu. Ponadto zebrani uznali za bardzo ważne poprzedzanie odpowiednią analizą każdej opinii Związku dotyczącej zarządzeńi ustale wewnątrz uczelni dotyczących spraw pracowniczych i socjalno – bytowych.

Związek będzie dążył do zwiększenia liczby członków ZNP by móc lepiej reprezentować wobec władz państwowych i naszej Uczelni opinię naszego środowiska w wielu kluczowych sprawach szkolnictwa wyższego, warunków pracy i sytuacji materialnej pracowników szkół wyższych.

Zarząd przyjął również plan pracy na bieżący rok.

Z ważniejszych imprez, które mają być zorganizowane w bieżącym roku przez Zarząd należy wymienić:

Szkolenie związkowe w Bachotku w dniach 26-27 maja,

Wycieczkę do Paryża, Brukseli i Amsterdamu w dniach 14 – 23 sierpnia,

Spotkanie Gwiazdkowo-Noworoczne z emerytami i zasłużonymi działaczami związkowymi w grudniu br.

Zarząd wysłuchał informacji przewodniczącego Zespołu Spraw Socjalno – Bytowych o funduszu socjalnym UMK i stanowisku Zespołu w tej sprawie. Ustosunkowując się do uwag i postulatów pod adresem Działu Socjalnego Zarząd w pełni je zaakceptował i polecił je przedstawić administracji uczelni.

Ponadto Zarząd przyznał dwie zapomogi finansowe członkom znajdującym się w trudnych sytuacjach losowych.

Informacja o posiedzeniu Zarządu w dniu 19 marca 2001 r.

Dnia 19 marca 2001 r. zebrał się Zarząd ZNP w UMK na swoim pierwszym posiedzeniu w nowym składzie po Walnym Zebraniu Sprawozdawczo-Wyborczym. Zebrani wybrali Prezydium Zarządu ZNP w UMK oraz wysłuchali informacji o posiedzeniu Komisji ds. Nagród dla nauczycieli akademickich.

Przyjęto również nowe osoby do ZNP i ustalono składy Zespołów działających w ramach Zarządu ZNP w UMK. Ponadto omawiano niektóre problemy związane z korzystaniem z Akademickiej Przychodni Lekarskiej. Postanowiono zająć się niektórymi zagadnieniami w terminie późniejszym po załatwieniu wszystkich spraw formalnych związanych z wynikami wyborów do organów związku.

Informacja o zebraniu Zarządu w dniu 5 marca 2001.

Dnia 5 marca 2001 r. zebrał się Zarząd Związku Nauczycielstwa Polskiego w UMK na kolejnym zebraniu poświęconym przygotowaniom do Walnego Zebrania Sprawozdawczo-Wyborczego. Zarząd uchwalił treść sprawozdania ze swojej działalności za okres os 5 lutego 1998 r do 15 marca 2001 r. Gdyby zachodziła potrzeba Zarząd upoważnił Prezydium Zarządu do wprowadzenia ewentualnych zmian w treści tego sprawozdania tak, aby było ono aktualne w dniu 15 marca 2001 r tj. w dniu Walnego Zebrania.

Członkowie Zarządu przedyskutowali również propozycje zmian w Statucie naszej Organizacji, które zostaną przedłożone delegatom na Walnym Zebraniu do dyskusji i akceptacji.

Podjęto również decyzję o przesłaniu wszystkim koleżankom należącym do ZNP życzeńz okazji Międzynarodowego Dnia Kobiet i obdarowaniu ich skromnymi upominkami

Informacja o zebraniu Zarządu ZNP w UMK dnia 22.02.2001

Dnia 22 lutego 2001 r odbyło się zebranie Zarządu ZNP w UMK, poświęcone głownie przygotowaniom do Walnego Zebrania Sprawozdawczo-Wyborczego. Ustalono propozycję porządku obrad Walnego Zebrania, propozycje składu komisji, które będą powołane przez Walne Zebranie oraz zaakceptowano listę gości, którzy będą zaproszeni na zebranie. Zarząd zapoznał się z tezami referatu sprawozdawczego. Pełny tekst referatu zostanie zaakceptowany na Zebraniu Zarządu, które odbędzie się dnia 5 marca br.

Ponadto członkowie Zarządu wysłuchali sprawozdania z posiedzenia Federacji Związków Nauczycielstwa Polskiego Szkół Wyższych i Nauki odbytego w dniu 23 lutego 2001 r.

Zarząd również wysłuchał informacji z przebiegu uroczystości 55– lecia naszej Uczelni oraz Festiwalu Nauki i Kultury w Toruniu.

Zarząd przyjął w poczet członków ZNP trzy osoby oraz przyznał jednej osobie zapomogę.

Informacja o Zebraniu Zarządu w dniu 22.01.2001

Dnia 22 stycznia 2001 r. zebrał się Zarząd ZNP w UMK na swoim pierwszym posiedzeniu w nowym roku. Zebrani wysłuchali informacji o spotkaniu członków Zarządu ZNP, Sądu Koleżeńskiego, Komisji Rewizyjnej z przedstawicielami ZNP w Radach Wydziałów z okazji Nowego Roku, które odbyło się 29 grudnia 2000 r. Ponadto zapoznali się z przebiegiem spotkania Noworocznego Sekcji Emerytów i Rencistów ZNP.

Zarząd podjął uchwałę o zwołaniu w dniu 15 marca 2001 r Walnego Zebrania Sprawozdawczo-Wyborczego. Uchwalono również, że ze względu na aktualny stan liczby członków naszego Związku, nie będzie się organizować specjalnych zebrańwydziałowych dla wyboru delegatów, a delegatami na Walne Zebranie będą wszyscy obecni na Walnym Zebraniu członkowie ZNP.

Postanowiono przygotować propozycje zmian Statutu naszego Związku w tych punktach, których sformułowania stały się nieaktualne lub wymagają zmian dla usprawnienia działalności ZNP. Celem przygotowania propozycji zmian statutu i ich uzasadnienia powołano zespół w składzie kol. W. Kozierkiewicz i kol. W. Hahn.

Zarząd przyjął sprawozdanie finansowe za rok 2000 i uchwalił preliminarz wpływów i wydatków na rok 2001.

Prezes poinformował zebranych, że nasza uchwała w sprawie budżetu Państwa na rok 2002 znalazła szeroki oddźwięk wśród parlamentarzystów. Otrzymaliśmy pisma w tej sprawie od następujących posłów RP: Bogdana Lewandowskiego, Jerzego Wenderlicha i Jana Wyrowińskiego oraz senatorów RP: Doroty Kempki i MarianaŻenkiewicza, którzy zadeklarowali pełne poparcie naszego stanowiska. Ponadto poseł J. Wenderlich wysłał specjalne pismo do Premiera RP w tej sprawie a poseł B. Lewandowski złożył do Prezesa Rady Ministrów interpelację w sprawie finansowania nauki i szkolnictwa wyższego w 2001 r.

W sprawach organizacyjnych Zarząd ustosunkował się do próśb i przyznał dwóm człnkom zapomogi oraz przyjął trzech nowych członków ZNP.