CO ZMIENI SIĘ W SYSTEMIE KSZTAŁCENIA NAUCZYCIELI W SZKOŁACH WYŻSZYCH

MODERNIZACJA   SYSTEMU   KSZTAŁCENIA   NAUCZYCIELI

W   SZKOŁACH   WYŻSZYCH

Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego realizuje współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego projekt pod nazwą Opracowanie modelowych programów kształcenia nauczyli”. Celem tegoż projektu jest opracowanie przykładowych programów kształcenia nauczycieli służących modernizacji systemu kształcenia nauczycieli w szkołach wyższych. Opracowaniem ostatecznej wersji przykładowych programów zajmuje się powołany przez ministra zespół ekspertów, który w celu zebrania  opinii przedstawicieli środowiska oświatowego na temat obecnego systemu kształcenia nauczycieli, organizuje konsultacje/spotkania diagnozujące potrzeby w zakresie kształcenia nauczycieli (m.in. w Warszawie, Gdańsku, Poznaniu).  Przedstawiciele naszego Związku wzięli udział w tego rodzaju spotkaniu zorganizowanym w Warszawie 29 września b.r. W trakcie konsultacji próbowano m.in. znaleźć odpowiedź na pytania:

1. W jakiej mierze polscy nauczyciele są przygotowani do wykonywania swojego zawodu?
  2. Co stanowi mocną a co słabą stronę obecnego systemu kształcenia nauczycieli w Polsce?
  3. Co należy zachować, co udoskonalić, co zmienić w kształceniu przyszłych nauczycieli?
  4. Jakich kompetencji oczekuje się od przyszłego nauczyciela?
  5. W jaki sposób dostosować programy kształcenia przyszłych nauczycieli do wymagań rynku pracy?

Wszelkie Państwa propozycje, sugestie dotyczące przykładowych  programów kształcenia nauczycieli prosimy kierować do koordynatorów projektu: dr. Stanisław Kowala oraz dr. Jerzego Lackowskiego:

jerzy.lackowski@uj.edu.pl

stanisław.kowal@up.krakow.pl